Escales metàl·liques: Formes, materials, normatives i tipus

Tipus d’escales metàl·liques

Hi ha diferents tipus d’escales metàl·liques disponibles per adaptar-se a diferents necessitats.

Una de les més comunes és l’escala recta, que és simple i directa i s’utilitza sovint a la indústria i la construcció. Una altra opció popular és l’escala en forma de L, que es fa servir sovint en entorns comercials i industrials. Les escales en espiral són una altra opció, que sovint s’utilitzen en espais més petits i poden ser una solució elegant i moderna. També hi ha les escales de plataforma, que ofereixen un espai addicional per treballar en alçada i les escales de mà, que són portàtils i s’utilitzen sovint en aplicacions de manteniment i reparació.

En general, l’elecció del tipus d’escala metàl·lica dependrà de l’aplicació específica i de les necessitats de l’usuari.

Habitació moderna blanca amb escales de caragol
Vols instal·lar unes escales metàl·liques al teu edifici?

Metalls usats en escales

Les escales metàl·liques estan fetes d’una varietat de materials, cadascun amb les seves característiques i avantatges.

L’acer és un dels materials més comuns utilitzats en la fabricació d’escales metàl·liques a causa de la durabilitat i la resistència a la deformació.

L’alumini és una altra opció popular, ja que és més lleuger que l’acer i té una bona resistència a la corrosió.

L’acer inoxidable és una opció més costosa, però és resistent a la corrosió i és especialment útil en ambients corrosius o humits.

També s’utilitzen altres materials com el ferro forjat i el coure, encara que aquests són menys comuns en la fabricació d’escales metàl·liques a causa del cost i el pes.

L’elecció del material dependrà de diversos factors, com ara el pressupost, l’aplicació i la ubicació de l’escala.

Escales de caragol

Procés de fabricació i acoblament

La fabricació d’escales metàl·liques implica diversos processos, des del disseny i la planificació fins a la fabricació i acoblament final.

En primer lloc, cal dissenyar l’escala segons les necessitats específiques del client i els requisits de l’espai on s’instal·larà. Després, es tallen i es formen els materials metàl·lics necessaris per a l’escala utilitzant eines de tall i doblegat. La soldadura i l’assemblatge de les peces són realitzats per soldadors professionals, que uneixen les parts per crear l’estructura de l’escala. A continuació, es realitza un procés d’acabat, que pot incloure l’aplicació de pintura, recobriments, poliment i altres tractaments per millorar l’estètica i la protecció contra la corrosió. Finalment, l’escala s’instal·la al lloc desitjat i s’assegura a la posició final.

El procés de fabricació i acoblament de les escales metàl·liques pot ser complex i requereix la col·laboració de diversos professionals per garantir la qualitat i seguretat de l’escala.

Normatives

Les escales metàl·liques han de complir certes normatives i regulacions per garantir-ne la seguretat i fiabilitat.

Les normes poden variar segons la ubicació geogràfica i l’ús previst de l’escala. Algunes normatives importants per a les escales metàl·liques inclouen les relacionades amb la càrrega màxima permesa, l’alçada màxima de l’escala, l’amplada mínima dels esglaons, la inclinació de l’escala i la distància entre els esglaons.

Les escales metàl·liques també han de complir amb les normatives de seguretat al lloc de treball, incloent-hi la protecció contra riscos de caigudes i altres lesions.

Habitació amb escales de caragol de metall